Lender & Spender nieuws
Artikel afbeelding

BKR registratie, wat houdt dit nou precies in?

Gepubliceerd 3 jaar geleden

De kans is groot dat je wel eens iets op krediet hebt gekocht of geld hebt geleend. Denk bijvoorbeeld aan geld lenen voor een verbouwing of voor de aanschaf van een nieuwe auto. Al deze informatie wordt geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie, ofwel BKR.

Veel mensen denken dat een BKR registratie per definitie negatief is, dat is onjuist. Wanneer er geen betalingsachterstanden zijn, zou een registratie in je voordeel kunnen werken omdat kredietverstrekkers zien dat de betalingen netjes worden gedaan. Dit is bij meer dan 95% van de 11 miljoen mensen die bij het BKR geregistreerd zijn het geval.

BKR registratie

Je wordt bij het BKR geregistreerd wanneer je geld leent vanaf een bedrag van €250,-. Zo ook voor een telefoonabonnement waarbij het toestel meer dan €250,- is. Het BKR registreert niet alleen leningen, maar ook creditcards, rood staan en koop op afbetaling. Bij onderstaande gevallen krijg je een BKR registratie:

    1. Consumptief krediet (lening);
    2. Rood staan bij de bank;
    3. Postorderkrediet;
    4. Autolening;
    5. Creditcard;
    6. Private-lease auto;
    7. Restschuld na verkoop van je woning. 

 

De volgende typen schulden worden niet bij het BKR geregistreerd:

    1. Hypotheek, tenzij je de betalingsafspraken niet nakomt. Wanneer je drie maanden of langer je hypotheek niet betaalt krijg je een BKR registratie;
    2. Leningen bij familie;
    3. Studieschuld;
    4. Huurachterstand;
    5. Betalingsachterstanden bij energieleveranciers of providers van mobiele telefonie.

 

Wanneer je een (langdurige) betalingsachterstand hebt, krijg je achter je BKR registratie een codering. Deze codering is opgedeeld in 5 niveaus:

    1. A1 codering: betalingsachterstand met betalingsregeling.
    2. A2 codering: betalingsachterstand en lening is direct opeisbaar.
    3. A3 codering: betalingsachterstand met afspraken die met de schuldeiser zijn gemaakt.
    4. A4 codering: betalingsachterstand, maar je bent onbereikbaar.
    5. H codering: herstel, geen schulden meer. De herstelcode blijft vijf jaar zichtbaar nadat deze is geplaatst.

Bij codering A2 tot en met A4 kun je geen lening afsluiten. Bij A1 en H-codering hangt het af van de kredietverstrekker.

Een BKR registratie voorkomt dat je te veel geld gaat lenen en zo in de betalingsproblemen terecht komt en de lening niet meer terug kunt betalen. De BKR registratie is dus goed voor jezelf en ook voor kredietverstrekkers. Goed om te weten dat BKR de informatie over jouw leningen en kredieten alleen deelt met jou en de kredietverstrekker. Klik hier wanneer je jouw BKR registratie wilt checken.

Lender & Spender verstrekt alleen leningen wanneer dit geheel verantwoord is. Ben jij van plan om een lening af te sluiten? Lender & Spender biedt persoonlijke leningen aan met heldere voorwaarden. Meer weten? Klik dan hier.

Lender & Spender nieuws
Notification Message