Lender & Spender nieuws
Artikel afbeelding

Liever een persoonlijke lening dan een doorlopend krediet

Gepubliceerd 4 jaar geleden

Er zijn verschillende soorten consumptieve leningen. Naast een “gratis” telefoon bij je mobiele abonnement (wat ook een vorm van lenen is) zijn persoonlijke leningen en doorlopende kredieten de meest gekozen leenvormen in Nederland. Maar wat is nou exact het verschil tussen deze twee vormen van lenen? In de tabel hieronder een kort overzicht.

Persoonlijke lening Doorlopend krediet
1. Je ontvangt het volledige leenbedrag bij aanvang van de lening. 1.Je kunt het krediet in zijn geheel of in delen opnemen wanneer je dit wilt.
2. De looptijd is vast. 2. Het krediet loopt door totdat je het zelf aflost en opzegt.
3. De rente is vast.

3. De rente is variabel.

Het grootste verschil is dus dat je bij een persoonlijke lening van tevoren weet waar je aan toe bent. Zo weet je precies hoeveel rente je tijdens de looptijd kwijt bent en wanneer je lening is afgelost. Een doorlopend krediet is flexibeler omdat je altijd kunt opnemen tot de afgesproken kredietlimiet. De rentekosten en looptijd staan op voorhand echter niet vast.

Bij een doorlopend krediet blijkt in de praktijk dat de flexibele opnamemogelijkheid ervoor zorgt dat mensen niet altijd goed in staat zijn om van het krediet af te komen. Bij de start van Lender & Spender in 2016 hebben wij er daarom voor gekozen om alleen persoonlijke leningen aan te bieden.

Ook de Autoriteit Financiële Markten (AFM) is geen voorstander van doorlopend krediet. De afgelopen jaren heeft de AFM kredietverstrekkers gewezen op de risico’s van doorlopend krediet voor de consument, waardoor veel kredietverstrekkers zijn gestopt met het aanbieden van deze leenvorm. Het resultaat van dit ontmoedigingsbeleid is dat het aandeel van doorlopend krediet fors is afgenomen van 75% in 2018 tot minder dan 10% in 2019.

Lender & Spender nieuws
Notification Message