Lender & Spender nieuws
Artikel afbeelding

“Een plek in de top 3 van lening verstrekkers is ons streven”

Gepubliceerd 2 jaar geleden

Zijn profielfoto op WhatsApp spreekt boekdelen. Op de rug gefotografeerd, zie je de donkere gestalte Van der Wart bij schemer over natuurijs schaatsen, terwijl het noorderlicht de hemel groen kleurt. De foto is genomen in Noord-Zweden, waar hij samen met schaatsvrienden op dat moment op vakantie is. De dagen ervoor zijn ze druk in de weer geweest om het meer vrij te maken van sneeuw. Daarna is het wachten op het natuurverschijnsel. Op de tweede nacht is het raak. Van der Wart vindt het nog steeds onvoorstelbaar wat hij daar heeft ervaren. Hij vertelt dat hij tot zijn 24ste lid was van een commerciële schaatsploeg, met als droom wereldkampioen worden in een uitverkocht Thialf. Van der Wart: “Maar er zijn er maar een paar die wereldkampioen kunnen worden. Dan heb je óf net wat meer geluk óf net iets meer talent. Ik had duidelijk te weinig geluk (lacht). Daarom heb ik er een punt achter gezet.”

Kant en klare websites

In zijn tijd als topsporter leidt Huub van der Wart een overzichtelijk bestaan met veel vrije tijd. Hierdoor valt hij na zijn sportcarrière niet in een zwart gat, zegt de Lender&Spender oprichter. “Veel collega’s gingen op bed liggen series kijken als ze na drie uur training per dag mochten rusten. Maar ik heb nou eenmaal de drang mezelf te ontwikkelen en mooie dingen te bouwen. Dus was ik of aan het studeren (Informatica & Economie aan de Erasmus Universiteit, red.), of druk in de weer met mijn toenmalige bedrijf - Kant en klare Site. Programmeren is één van mijn hobby’s. Dus dan gaat het vanzelf: op de middelbare school maak je eerst een website voor de buurman, vervolgens voor vrienden en na tien keer hetzelfde maken, ga je toch een keer denken, hoe kan ik het eenvoudiger doen? Zo heb ik op mijn zestiende mijn eigen contentmanagementsysteem gebouwd en de activiteiten bedrijfsmatig schaalbaar gemaakt.”

Op de achterkant van een bierviltje

Als Google vlak na zijn schaatscarrière bij hem aanklopt met een uitdagende vacature, besluit hij zijn websitebedrijf te parkeren en aan de slag te gaan bij de tech-gigant. Maar toch begint het na twee jaar te knellen. Het bedrijf is groot, processen stroperig en hij wil weer ondernemen. In die tijd leert hij Robert Leclercq kennen, zijn latere medeoprichter van Lender&Spender. “Hij was op dat moment voor zijn rol bij KPMG in de financiële sector op zoek naar nieuwe businessmodellen. Peer-to-peer lenen kwam toen net uit Amerika overwaaien en via een goede vriend had Robert begrepen dat ik een ondernemend IT-type ben. ‘Waarom gaan wij zoiets niet samendoen?’ vroeg hij al bij onze eerste ontmoeting. Voor je het weet, spreek je nog een keer af en teken je een bedrijf op de achterkant van een bierviltje. In 2015 hebben we samen de vergunning aangevraagd bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Vanaf 2016 zijn we echt gaan bouwen.”

Geen Dagobert Duck

“Mijn droom met Lender&Spender is minder concreet dan voor het schaatsen, maar in ieder geval om een mooi en innovatief bedrijf op te bouwen. In de periode dat de eerste ideeën ontstonden voor Lender&Spender zaten we in de nasleep van de financiële crisis. Perikelen met de DSB-bank, het Euribor-schandaal, klanten werden door banken bedonderd. Ons doel met Lender&Spender is daarom: de financiële wereld transparanter en eerlijker maken, maar ook efficiënter, zodat klanten daarvan profiteren. 

“Tegelijk zijn we steeds succesvoller met leningen voor verduurzamingsmaatregelen, zoals zonnepanelen of isolatie . Zo dragen we ons steentje bij aan de energietransitie in Nederland. Ook is er vanuit Lender&Spender een initiatief voor sociale hulp ontstaan.  Mensen met grote schulden kunnen via nieuwehaven.nl hun schuld laten herfinancieren. Dat doen we samen met een impactinvesteerder.”

Jaloersmakende innovaties

“Toen Robert en ik met Lender&Spender begonnen, pakten we zelf de telefoon op en deden we de klantenservice. Op de achtergrond waren we bezig met de berekeningen in Excelbestanden. Juist doordat we dit zelf deden, konden we goed naar de klant feedback luisteren en blijven innoveren. Dat zit in ons DNA. Hoe gebruiksvriendelijker en makkelijker je het maakt voor je klanten des te sneller je groeit. Met als doel over twee jaar: met jaloersmakende innovaties een half miljard aan leningen in portefeuille en ons nestelen in de top 3 van lening verstrekkers.”

Huub van der Wart droomt ’s-nachts van API-koppelingen, maar ook over zijn volgende outdoor avontuur. Programmeren is een hobby, evenals hiking & trekking. Afgelopen zomer trok hij met zijn vriendin en zoontje in een camper door Noorwegen. Voordat hij met Lender&Spender
begon, deed hij ervaring op bij Google, Tele2 en Sanoma Media. Huub woont in Bussum. Zijn
lijfspreuk: ‘Stay hungry, stay foolish’.

Lender & Spender nieuws
Notification Message