Lender & Spender nieuws
Artikel afbeelding

Don’t put all your eggs in one basket

Gepubliceerd 4 jaar geleden

Als belegger hoor en lees je regelmatig dat het goed is om je geld te spreiden. Een belangrijke reden hiervoor is het beperken van verlies wanneer een specifieke investering niet meer terugkomt doordat je geld is verdeeld over een groot aantal investeringen.

Correlatie

Een andere belangrijke reden om te spreiden is het verminderen van correlatie in je portefeuille. Als investeringen onderling zijn gecorreleerd betekent dit dat de waarde van deze investeringen tegelijkertijd toeneemt of afneemt. Dit fenomeen zie je vooral terug bij aandelen en obligaties die op de grote beurzen worden verhandeld. Ter illustratie kun je bijvoorbeeld denken aan een nieuwsbericht over een mogelijke handelsoorlog waardoor aandelen in de volle breedte direct in waarde afnemen.

Een interessante aanvulling op je portefeuille

Gemiddeld genomen zijn het investeringen in aandelen die op de lange termijn het hoogste rendement behalen. Aandelenkoersen kunnen echter over de hele linie een flinke tik krijgen waardoor je jaarwinst in één dag kan verdwijnen. Door verschillende beleggingscategorieën toe te voegen aan je portefeuille kun je de correlatie tussen investeringen en daarmee het risico op verlies verder beperken.

Om de correlatie in je portefeuille te verminderen is een investering in een portefeuille consumentenleningen een zeer interessante optie. Er is namelijk geen sprake van plotselinge koersdalingen en je hoeft niet eens zoveel in te boeten op de rendementsverwachting. Het verwachte rendement op jaarbasis is namelijk flink hoger dan de 1% die je volgens Robeco de komende jaren op hoogwaardige bedrijfsobligaties ontvangt en ligt in de buurt van de 4% die je op aandelen kunt verwachten.

Lender & Spender nieuws
Notification Message