Lender & Spender nieuws
Artikel afbeelding

We betalen steeds meer elektronisch

Gepubliceerd 2 jaar geleden

Voor verschillende soorten uitgaven gebruiken we vaak verschillende betaalmethodes. Denk bijvoorbeeld aan een automatische incasso voor je woonlasten of abonnementen, contactloos betalen met je telefoon of pinpas in de winkel en contant geld. Betaalvereniging Nederland heeft de feiten en cijfers van het betalingsverkeer in Nederland op een rijtje gezet. Hieronder hebben wij de meest voorkomende manieren van betalen voor je uitgelicht.

 

   1. Contactloos betalen: Contactloos betalen met je pinpas of met je telefoon is handig omdat je geen geld bij je hoeft te hebben en je heel gemakkelijk en veilig een betaling kunt doen. De afgelopen jaren zien we dan ook dat contactloos betalen in opmars is. Daarbij is een stijgende lijn te zien in het gebruik van betalen met de mobiel. In 2019 werd 64% van de 4,74 miljard elektronische transacties contactloos betaald. Nog een ander leuk weetje: sinds de komst van contactloos betalen is het gemiddelde pinbedrag gedaald met 4,3%.
   2. Contant geld: Betalen met contant geld gebeurt steeds minder, maar kan soms toch nog handig zijn. Denk bijvoorbeeld aan kleine huishoudelijke uitgaven. De laatste jaren werd er al steeds minder met contant geld betaald, maar sinds de uitbraak van het coronavirus heeft betalen met contant geld een dieptepunt bereikt. In april dit jaar werd nog maar 13 procent van alle betalingen met contant geld voldaan, terwijl dit aantal voor de uitbraak van het coronavirus nog op 30 procent lag. Over het hele jaar 2019 werd twee derde gepind of contactloos voldaan en een derde met contant geld.
   3. Creditcard: Betalen met je creditcard is handig wanneer je bijvoorbeeld in het buitenland bent of wanneer je een betaling via internet doet. Daarbij zijn de aankopen die je met je creditcard doet vaak verzekerd. Echter, bij een creditcard geef je geld uit dat er op dat moment niet is. Ook zijn de kosten voor een creditcard voor consumenten en bedrijven relatief hoog, waardoor we in Nederland relatief weinig gebruik maken van de creditcard. Betalen met creditcard wordt als minst veilige manier van betalen gezien ten opzichte van betalen met pinpas, geld opnemen met pinpas en contant geld en wordt beoordeeld met een 6,2.
   4. Automatische incasso: Betalen via een automatische incasso is handig voor de vaste lasten, zo vergeet je nooit iets te betalen. Check wel altijd van tevoren of er genoeg geld op je rekening staat en of de bedragen die worden afgeschreven nog kloppen.
   5. Online betalen (iDEAL): Betalen via iDEAL is fijn omdat het geld direct op de rekening staat van de tegenpartij. Een nadeel van betalen via iDEAL is dat de betaling niet terug te draaien is en dat je betaalt voordat je de aankoop in ontvangst neemt. Betalen via iDEAL gebeurt steeds vaker voor het betalen van belastingen, energierekeningen, online aankopen en nog veel meer. Momenteel bieden ongeveer 130.000 webwinkels en andere organisaties de mogelijkheid om via iDEAL te betalen.
 • Doordat je op verschillende manieren geld uit kunt geven, is de kans groot dat je het overzicht kwijtraakt. Het is daarom verstandig om minimaal één keer in de week je saldo en je uitgaven te checken. Zo krijg je meer grip op je geld en voorkom je dat je meer geld uitgeeft dan je eigenlijk wil. Door middel van een digitaal huishoudboekje is dit heel makkelijk bij te houden, check hier de door Lender & Spender geteste gratis apps om jouw inkomsten en uitgaven bij te houden.

Lender & Spender nieuws
Notification Message