Lender & Spender nieuws
Artikel afbeelding

“Ik heb geleerd naar mijn gevoel te luisteren en dichtbij mijzelf te blijven”

Gepubliceerd 1 jaar geleden

“Wij zoeken een manager zonder ervaring, een operations held, een pietje precies, die ons team helpt opbouwen om samen verder te groeien.” Zo luidt de vacaturetekst die Yvonne Snippe (29) bij Lender & Spender laat solliciteren. Nog geen 4 jaar later is de online leningverstrekker een van de snelst groeiende financiële startups van Nederland.

In het nieuwe kantoor van Lender & Spender aan het Prins Bernardplein in Amsterdam kijk je uit over het drukke verkeersplein en het gebouw van het Financieele Dagblad en BNR Nieuwsradio. Je kunt vanuit de werkruimte van Yvonne Snippe het laatste nieuws bijna voorbij zien flitsen op de gevelbillboards. Ze vertelt dat ze hier nog maar kortgeleden zijn ingetrokken en sinds haar aanstelling in 2019 ieder jaar zijn verhuisd. Yvonne: “Lender & Spender groeit hard en is inmiddels de grens van 100 miljoen euro verstrekte leningen gepasseerd. Ook het volgende doel is alweer in zicht: we willen ons nestelen in de top 3 van kredietverstrekkers met een half miljard euro aan leningen in portefeuille.”

Je was 26 jaar toen je Manager Operations werd bij Lender & Spender. Veel verantwoordelijkheid voor iemand die pas op de arbeidsmarkt komt kijken. Hoe heb je dat geflikt?  

“Ik vraag het mezelf ook nog weleens af. Maar ik denk dat ik precies in het profiel paste: geen ervaring, wel een perfectionist en een control freak. Begrijp me overigens niet verkeerd, dat betekent niet dat ik ieders werk wil overnemen, maar wel naar volledige overzicht streef.”

Wat is je achtergrond?

“Voordat ik bij Lender & Spender kwam werken, was ik drie jaar in dienst bij HMSHost op Schiphol en werkzaam als food & beverage cost controller voor de Nederlandse tak. Dat was na een baan in Vietnam en een stage op de luchthaven. Ik heb de Hogere Hotelschool gedaan in Leeuwarden.”

Was een carrière-pad in de horeca dan niet veel logischer geweest?

“Zou je misschien zeggen. Vanaf mijn 14de heb ik in mijn vrije tijd altijd in de horeca gewerkt en tot en met het eerste jaar op de Hogere Hotelschool had ik een droom om een eigen restaurant te beginnen. Maar inmiddels heb ik het hele idee om in de horeca te werken losgelaten. Hoewel ik mij kan voorstellen, dat ik ooit nog, op een schitterende plek op de wereld een strandtent begin.”

Van welk inzicht heb je tot op de dag van vandaag nog steeds profijt?

 “Doordat ik tijdens mijn werk in Vietnam in een totaal andere setting kwam, heb ik geleerd naar mijn gevoel te luisteren en dichtbij mijzelf te blijven.”

Je vormt de dagelijkse leiding van Lender & Spender samen met oprichters Robert LeClerq en Huub van der Wart. Michel Westerduin is daar kortgeleden als commercieel directeur aan toegevoegd. Hoe zouden zij jouw managementstijl omschrijven?

“Dat ik graag luister naar anderen om zo teams en collega’s beter te kunnen faciliteren. Daarbij geef ik veel ruimte en vrijheid om anderen initiatief te laten nemen. Heb je een idee, dan kun je die bij ons snel verder ontwikkelen. Daarbij ben ik wars van hiërarchie en houd de lijnen kort.”

Nog nooit is er sprake geweest van zo’n groot personeelstekort. Dwarsboomt die krappe arbeidsmarkt de ambities van Lender & Spender?

"Nee, jonge mensen zien Lender & Spender als een mooie stap om in de financiële sector te werken en we besteden veel zorg aan de match van nieuwe werknemers met het bestaande team. Je kan bij ons in korte tijd veel leren en je mag jezelf ontwikkelen. Daarbij is het een groot voordeel dat we in Amsterdam zijn gevestigd.”

Hoe groot is het team nu?

“We werken momenteel met 29 medewerkers, maar het idee is om door te groeien naar 40 mensen eind volgend jaar. Dat zijn hoofdzakelijk junior en senior kredietbeoordelaars, aangevuld met een aantal IT-specialisten.”

De grootbanken bepalen nog steeds de markt voor consumptief krediet. Wat denken jullie daaraan toe te voegen? En wat vergt dat van de organisatie?

“Wij zijn een totaal andere partij voor onze klanten dan ze van de banken gewend zijn. Met behulp van onze technologiewillen we de werkprocessen zo soepel mogelijk laten verlopen. Daarom is ons belang de tussenpersonen beter te leren kennen en te begrijpen waar ze behoefte aan hebben. Omdat we alle technologie in huis ontwikkelen, kunnen we veranderingen snel realiseren.”

Omschrijf in één zin de sfeer bij Lender & Spender.

“Work hard, play hard. We doen veel leuke dingen met elkaar. Iedere maand is er wel een uitje.”

Op afstand werken is sinds corona een blijvertje. Hoe ga jij daarmee om?

“Ik sta daar heel open in. Het werk van kredietbeoordelaars is namelijk uitstekend vanuit huis te doen. Daarom gaan onze eerste twee werknemers in november volledig vanuit Spanje remote werken.”

Op welk vlak wil je als leidinggevende groeien?

“Ik volg op dit moment een opleiding bij De Baak. Daar leer ik de zwakke punten van teams sneller ontdekken. Ook scherp ik aan wat voor een soort leidinggevende ik wil zijn.”

En dat is: a cold hard bitch?

“Hahaha. Nee, ik wil vooral heel duidelijk zijn. Waarbij ik als coach de hulpmiddelen kan aanreiken om mooie resultaten te boeken.”

Wat is je favoriete quote?

“Doe maar gewoon dan doe je gek genoeg.”

Yvonne Snippe is geboren en getogen in Dedemsvaart in Overijssel. Ze sport graag en deed tijdens haar studie aan de Hogere Hotelschool veel aan hardlopen. Nu is ze meer in de sportschool te vinden. Deze zomer heeft ze voor het eerst een huttentocht in de Oostenrijkse bergen gemaakt. Yvonne woont samen met haar vriend in Amsterdam-Oost. 

 

Lender & Spender nieuws
Notification Message