Lender & Spender nieuws
Artikel afbeelding

Aan de slag met deze tips om slim geld te besparen

Gepubliceerd 3 jaar geleden

Er is in korte tijd veel veranderd in de wereld. Je werkt waarschijnlijk vanuit huis, je kunt even niet meer naar de film en ook niet meer uit eten. Ook op financieel vlak zou het kunnen dat er de komende tijd veel gaat veranderen. Het kan daarom zeker geen kwaad om inzicht te krijgen in je uitgaven om te ontdekken waar je geld kunt gaan besparen.

De meeste mensen hebben in deze periode meer tijd over voor klusjes in huis. Waarom dan niet een keer je financiën goed doornemen? Hieronder vind je een aantal financiële tips waarmee je slim kunt besparen.

 1. Besparen op je boodschappen

  Het ligt misschien voor de hand, maar boodschappen zijn een grote uitgavenpost die elke maand weer terugkomt. Maak een boodschappenlijstje voordat je naar de supermarkt gaat, zodat je vooraf weet wat je gaat kopen. Gebruik wat je al in huis hebt en doe geen boodschappen met een lege maag, je bent dan sneller geneigd om lekkere dingen in huis te halen die je eigenlijk niet nodig hebt. Heb je al eens nagedacht over het vergelijken van prijzen en aanbiedingen bij verschillende supermarkten? Per week kan dit per supermarkt flink verschillen.

 2. Maak een begroting

  Maar weinig mensen weten wat er maandelijks binnenkomt en uitgaat. Zet je inkomsten en uitgaven daarom op een rij om meer overzicht te creëren. Mocht je het lastig vinden om je uitgaven achteraf op een rijtje te zetten, dan zou je bijvoorbeeld gedurende drie maanden een kasboekje bij kunnen houden.

 3. Zeg onnodige abonnementen op

  Netflix, Spotify, de sportschool, de krant en wat dacht je van loterijen? Maak voor jezelf een lijstje met alles waar je echt gebruik van maakt en wat je echt nodig hebt. Misschien kan je wel een Netflix en/of Spotify account met iemand delen, je broer, zus of vriendin? Het is het vragen waard om geld te besparen!

 4. Verlaag kosten op diensten die je wel nodig hebt

  Het vergelijken van prijzen voor verzekeringen, telefoon en internet kan in korte tijd veel geld opleveren. Er zijn een aantal vergelijkingssites die je hier goed bij kunnen helpen.

 5. Leningen oversluiten

  Heb je één of meerdere leningen lopen? Dan is de kans groot dat je onnodig veel rente betaalt. Vaak kun je je bestaande leningen ergens anders goedkoper afsluiten. Leningen kun je bijna altijd oversluiten en vaak tegen een lagere rente. Soms is het niet mogelijk om een persoonlijke lening boetevrij af te lossen, ga dit daarom goed na voordat je besluit om een lening over te sluiten. In de meeste gevallen is het echter de moeite waard om uit te zoeken of je jouw lening kunt oversluiten om kosten te besparen.

 6. Energiekosten besparen

  Door in je eigen dagelijks leven kleine aanpassingen te maken, kun je al heel gemakkelijk geld besparen. Hoelang sta je onder de douche? Kan dit niet een minuutje of twee korter? Op hoeveel graden was jij je was? En moet de verwarming wel op 21,5 graden? Dit zijn allemaal kleine aanpassingen waar je op de lange termijn serieus geld mee kunt besparen.

 7. Nieuwsbrieven opzeggen

  Wordt jouw mailbox elke dag overspoelt met e-mails van bedrijven waar je misschien maar één keer een aankoop hebt gedaan, of misschien wel nooit? Marketeers zijn heel goed in hun werk en kunnen aanbiedingen goed verkopen. Wanneer je gevoelig bent voor dit soort reclame, helpt het om je voor deze nieuwsbrieven uit te schrijven zodat je niet onnodig geld uitgeeft.

 8. Verkoop spullen

  Een klusje waar je in het drukke ‘normale’ dagelijks leven waarschijnlijk bijna niet aan toekomt is het opruimen van je huis. Kasten met spullen waar je misschien wel nooit meer naar omkijkt. Denk hierbij aan kleding, maar ook aan bijvoorbeeld tassen, schoenen, een oude televisie of computer. Waarom deze spullen bewaren als je er ook nog wat geld voor kunt krijgen? Vergeet deze inkomsten niet toe te voegen aan je kasboekje!

Dit zijn enkele financiële tips om snel kosten te besparen en die op de lange termijn veel geld kunnen opleveren. Aan de slag dus!

Lender & Spender nieuws
Notification Message